Obiective turistice

Muzeul de icoane pe sticla “Zosim Oancea”

muzeul zosim oanceaUn loc unic si plin de farmec, Muzeul Pr. Zosim Oancea din Sibiel incanta privirile vizitatorilor cu o complexa expozitie de icoane pe sticla inspirate de cultura si obiceiurile din Transilvania, de creativitatea artistica a pictorilor romani si opulenta traditiei crestin ortodoxe.

Istoria acestui muzeu si implicit a icoanelor care il compun este una veche si plina de neprevazut, la fel ca viata. Operele expuse aici sunt o fuziune a traditiilor cu tot ceea ce inseamna tehnici orientale. In primele decenii ale secolului al XVIII-lea acestea incep sa fie lucrate cu mare placere si creativitate, cunoscand apogeul intre 1750 si 1800, ajungandu-se si la o perioada neagra si plina de pericole intre cele doua razboaie mondiale.

Muzeul se mandreste astazi cu doua cladiri aflate la intrarea in sat, intre Biserica si cimitir. In cladirea noua gasiti cea mai mare parte a colectiei de icoane, pe cand in cladirea veche va puteti bucura de sectiuni suplimentare ale colectilor de icoane.

Preotul Zosim Oancea a devenit un locuitor al satului Sibiel in anul 1964, si vazand mostenirea culturala lasata de pictorii Stan si Iacob din Rasinari, a hotarat sa restaureze vechea biserica pentru a putea expune valoroasele piese.

Astazi Muzeul de icoane pe sticla Pr. Zosim Oancea primeste anual 15 mii de vizitatori din intreaga tara. Oaspeti ilustrii precum scriitori, teologi, mitropoliti si oameni de cultura nu au contenit sa ofere cuvinte deosebite despre acest minunat loc.

Biserica Sfanta Treime

biserica sfanta treimeSituata in partea de Est a satului, la intrarea ce vine dinspre Sibiu, este utlizata si in zilele noastre drept biserica a satului. Poate fi considerata una dintre cela mai de pret comori ale satului romanesc deoarece a fost teminta in anul 1765, de atunci lucrandu-se din greu la conservarea acestui loc plin de credinta si spiritualitate. Biserica Sfanta Treime a fost construita de locuitorii acestei zone nefiind sub ctitoria unui domnitor sau boier.

Pictura interioara inca este cea originala executata intre anii 1774-1775 de Stan Iacob Zugravul. Pictura poseda o particularitate foarte rar intalnita in arta bizantina si anume motivul Papilor. In anul 1924 a fost declarata monument istoric.

Caminul cultural

Fiecare sat romanesc poseda anumite elemente care il definesc. Pe langa biserica, troite sau case taranesti autentice intalnim si caminul cultural. Loc primitor cu scop de socializare a membrilor unei comunitati, caminul cultural din Sibiel este un frumos loc conservat foarte bine. Cladirea a fost construita in anul 1926 cu ajutorul unor mesteri pietrari italieni. Arhitectura acestuia este una deosebita, temelia este confectionata din piatra de rau, iar restul constructiei se remarca printr-un mozaic de piatra cu caramida. In interiorul caminului cultural, lemnul este elementul de constructie utilizat cu precadere, design-ul fiind inspirat din mostenirile satului.

Cele 3 troite din sat

troita din sibielTroitele reprezinta monumente arhitecturale nelipsite din peisajul satului romanesc. Localitatea Sibiel poseda trei troite construite la mari perioade de timp, avand incorporate elemente arhitecturale specifice timpului in care au fost ridicate. Se remarca prin pictura in fresca foarte bine conservata si cruci din lemn in interior, riguros sculptate.

Prima troita a fost ridicata in anul 1803 si o gasiti in curtea vaduvei Ciortea Marina, vechimea avuta de aceasta ii confera o valoare greu de contestat.

In anul 1814 a fost ridicata Troita de la Gura Utii, iar in 1917 a aparut chiar langa biserica o noua troita pictata cu motive biblice foarte frumos realizate.

Atelierele mestesugaresti

Mestesugul este o indeletnicire specifica taranului roman. Creativitatea si talentul acestuia sunt doua caracteristici de necontestat. De-a lungul timpului au luat nastere piese create cu mult sarg si pasiune ce si-au pastrat valoarea si dupa cateva sute de ani. In Sibiel gasiti un loc unde puteti sa va delectati admirand piese de colectie care va ajuta sa redescoperiti tainele traditiilor romanesti, in special cele din aceasta zona.

Muzeul pompierului

muzeul pompieruluiMeserie straveche ce s-a dezvoltat odata cu trecerea timpului se regaseste si la Sibiel in cadrul unui muzeu de mici dimensiuni. Taranii din satul romanesc in vechime luptau cu focul ajutandu-se de pompe manuale ce erau confectionate din lemn si metal, in timp ce tulumbele erau trase de cai datorita greutatii si marimii. In cadrul Muzeului Pompierului veti descoperi un colt de istorie alaturi de diferite unelte si rezervoare folosite in trecut pentru a domoli focul.

Padurea “Barcul Rosu”

padurea barcul rosuMonument al naturii, padurea Barcul Rosu se afla la aproximativ un kilometru departare de Sibiel. Inconjurata de livezile satenilor, aceasta reprezinta un loc deosebit pentru toti iubitorii de natura. Stejarul este principala specie de arbori care populeaza Barcul Rosu. Legenda spune ca padurea Barcul Rosu a fost plantata de turcii luati prizionieri in urma bataliei dintre Iancu de Hunedoara si beiul Mezid, prizonierii fiind obligati sa planteze stejarii existenti si astazi, de la aceasta intamplare provenind si denumirea locului. Odata trecuti de aceasta minunata padure seculara, veti descoperi in departare muntii Cibin.

Manastirea “La Chilii”

manastirea la chiliiManastirea “La Chilii” se afla tot aici in localitatea Sibiel si este un loc special deoarece a fost conceputa drept scoala de preoti si dascali in perioada 1716-1717, fiind prima scoala din aceasta zona a Sibielului destinata tuturor celor care isi doreau sa invete carte. Manastirea si implicit scoala au fost abandonate catre sfarsitul secolului al XVIII-lea, in perioada in care a inceput sa fie ridicata Biserica Sfanta Treime.

Cetatea Salgo

salgoCetatea Salgo este pozitionata la Sud-Vest de satul Sibiel, mai exact pe Varful Zidului care masoara 1098 de metri. Conform atestarilor istorice, cetatea a fost construita inainte de anul 1300. Este construita din piatra de rau si de cariera. In interiorul acesteia puteti gasi o cisterna sapata in stanca si amenajata inedit cu pietre fixate cu ajutorul lutului. Povestea cetatii nu este una foarte clara, insa daca ascultati batranii satului veti auzi un mit deosebit care va spune cum uriasii au fost cei care au reusit sa ridice aceasta miunatie de cetate. La Cetatea Salgo se poate ajunge pornind de la Pensiunea Muntean spre Crinti si mai sus de confluenta Sighelasului cu Valea Cetatii. Trecand printr-o pepiniera de pini si mergand inca 200 de metri veti gasi un alt drum care va poate ghida catre acest loc mirific.